מחקר שבוצע על-ידי צוות רופאים וחוקרים בראשות פרופסור רן טור כספא, מנהל מחלקה פנימית ד' והמעבדה להפטולוגיה מולקוקולרית במכון הכבד ב"בילינסון", גילה כי לוויטמין D פעילות מעכבת ישירה על נגיפים בכלל ועל נגיף ההפטיטיס C בפרט.
עוד בעניין דומה
במחקר השתתפו ד"ר מיטל גל-תנעמי, ד"ר לריסה בחמטוב, ד"ר רומי זמל, פרופסור רות קורן, ד"ר עמירם רביד וד"ר אריה ארמן. בהודעה שפרסם "בילינסון" נמסר כי מדובר בתגלית ראשונה מסוגה.
נגיף ההפטיטיס C הוא הגורם העיקרי לדלקת כבד כרונית שעלולה להתפתח לשחמת כבד או אף לסרטן כבד ראשוני – מצב המחייב צורך בהשתלת כבד. הנגיף הוא הגורם המרכזי להיווצרות סרטן כבד ראשוני. טיפול אנטי ויראלי יעיל רק ב-50% מהמקרים ומלווה בתופעות לוואי קשות. פרופסור טור כספא הדגיש כי מסיבות אלו מתבצע "חיפוש מתמיד אחרי תרופות ותכשירים שיעילותם רבה יותר ושתופעות הלוואי שלהם מעטות יותר".
מעבדתו של פרופסור טור כספא מצוידת במערכת המתקדמת ביותר הקיימת לחקר נגיף ההפטיטיס C, מה שאפשר לצוות המחקר לבדוק ולחקור את השפעתו של ויטמין D הן על הנגיף והן על תא הכבד המאכסן. צוות המחקר שעסק בבדיקת ההשפעה של ויטמין D על הנגיף ועל תא הכבד שמאכסן אותו, הודיע כי ממצאים חדשניים מצביעים על כך שבתאי כבד קיימת מערכת ליצירת ויטמין D פעיל. ויטמין זה משפעל את מערכת החיסון המולדת בתאי הכבד לדיכוי הנגיף שבתאים אלה.
ד"ר רומי זמל הוסיפה: "המחקר שלנו הראה חד משמעית שוויטמין D פועל בתוך התא, גורם לעלייה ברמת האינטרפרון העצמוני ובכך גורם לדיכוי ייצורו של הנגיף. השילוב בין אינטרפרון כתרופה לבין ויטמין D מעצים את השפעתם המשותפת, מעבר לסך השפעותיהם בנפרד. בשילוב נכון נראה כי ניתן יהיה לחסל את הנגיף".
המאמר על המחקר שפורסם ב-Hepatology: