חומצות שומן אומגה 3

צריכת חומצות שומניות רב-בלתי רוויות מסדרת אומגה-3 עשויה להיות בעלת השפעה קרדיו-פרוטקטיבית בנשים

במחקר נבדקה ההשפעה של חומצה אלפא-לינולנית, חומצה לינולאית וחומצות שומניות רב-בלתי רוויות מסדרת אומגה-3 על הסיכון למחלת לב איסכמית

27.09.2011, 13:59

בעבר הוצע כי לחומצות שומניות רב-בלתי רוויות מסדרת אומגה-3 יש השפעות המקדמות בריאות, בעיקר בהקשר למחלת לב איסכמית (IHD). קיים ספק אם אפשר להשיג השפעות מועילות אלו הן על-ידי חומצה אלפא-לינולנית מסדרת אומגה-3 (ALA, 18:3n−3) והן על-ידי חומצות שומן רב-בלתי-רוויות ארוכות שרשרת מסדרת אומגה-3 ((LC-PUFA).

אומגה-3 (אילוסטרציה)

אומגה-3 (אילוסטרציה)

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת ALA לסיכון ל-IHD בקרב אנשים בריאים ולבדוק אם קשר זה מושפע מצריכה של LC-PUFA n-3 או של חומצה לינולנית (LA, 18:2 n−6).

בניסוי קוהורט פרוספקטיבי זה השתתפו 3,277 גברים ונשים דנים בריאים, ללא מחלת לב איסכמית ידועה. 471 מקרים של מחלה כזו נצפו במהלך חציון תקופת המעקב של 23.3 שנים. צריכה גבוהה יותר של ALA לא הייתה קשורה באופן משמעותי לירידה בסיכון למחלת לב איסכמית בקרב נשים או גברים.
לא נצפתה כל הוכחה למודיפיקציה של ההשפעה של n−3 LC-PUFA או של LA.
צריכה גבוהה של n−3 LC-PUFA בהשוואה לצריכה נמוכה, הייתה קשורה ביחס הפוך לסיכון ל-IHD. נטייה זו הייתה משמעותית בנשים (P = 0.04; HR: 0.62; 95% CI: 0.40, 0.97) אך לא אצל גברים
(P = 0.15; HR: 0.74; 95% CI: 0.51, 1.06). לא נצפה קשר ביו צריכה של LA לסיכון ל-IHD.

החוקרים הסיקו כי ממחקר זה עולה שאין קשר בין צריכת ALA לסיכון ל-IHD, אך צריכה גבוהה של n−3 LC-PUFA הייתה בעלת השפעה קרדיו-פרוטקטיבית משמעותית בנשים.

מקור:

Dietary {alpha}-linolenic acid, linoleic acid, and n-3 long-chain PUFA and risk of ischemic heart disease: Vedtofte MS. et al., Am J Clin Nutr. 2011 Oct; 94(4):1097-103, Advance Online Publication August 24, 2011

נושאים קשורים:  חומצות שומן אומגה 3,  חומצות שומן רב בלתי רוויות,  מחלת לב איסכמית,  מחקרים
תגובות