מחקרים

השלכות קרדיווסקולאריות למחסור חמור במזון בגיל צעיר

מחסור חמור במזון בגיל צעיר מגדיל את הסיכון למחלת לב בגיל מבוגר יותר

15.09.2011, 09:33

על פי ההשערה של מקורות התפתחותיים, תת-תזונה במהלך חיי העובר, הינקות או הילדות, קשורה לסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולארית בבגרות. מכיוון שנתונים על מערכת ההתפתחות לאחר הלידה הם מועטים מאוד, החוקרים בחנו האם חשיפה לתת-תזונה במהלך הילדות, ההתבגרות או בראשית הגיל המבוגר, קשורה למחלת לב כלילית (CHD) ולשבץ בחיי מבוגר.

נחקרו 7,845 נשים מהקוהורט פרוספקט-EPIC שנחשפו למחסור חמור במזון בהולנד, בשנים 1944–1945 כאשר הן היו בנות 0–21 שנים. החוקרים השתמשו במודלים של רגרסיה לסיכון יחסי של קוקס, כדי לחקור את ההשפעה של מחסור חמור במזון על הסיכון ל-CHD ולשבץ בכלל לפי קבוצות גיל (0-9, 10-17, ≥18 שנים). החוקרים גם ביצעו התאמה למערפלים פוטנציאליים: גיל בעת החשיפה למחסור במזון, עישון ורמת חינוך כתחליף למצב סוציו-אקונומי. באופן כולל, חשיפה רבה יותר למחסור במזון הייתה קשורה לסיכון גבוה יותר ל-CHD.

בקבוצת הגיל 10–17, הסיכון ל-CHD היה גבוה יותר באופן משמעותי בקרב נשים שנחשפו באופן חמור למחסור במזון בהשוואה לנשים שלא נחשפו לכך (HR 1.38; 95% CI 1.03-1.84), ואשר הושפעו אך מעט אחרי התאמה לערפול (HR 1.27; 95% CI 0.94-1.71).

נצפה סיכון נמוך יותר לשבץ בקרב נשים שנחשפו לחוסר חמור במזון (HR 0.79; 95% CI 0.61-1.02). התאמה למערפלים פוטנציאליים הובילה לתוצאות דומות (HR 0.77; 95% CI 0.59-0.99).

החוקרים הסיקו כי חשיפה לתת תזונה במהלך תקופות התפתחות שאחרי הלידה, כולל בבגרות, עשויה להשפיע על בריאות קרדיווסקולארית בחיי מבוגרים.

מקור:

Cardiovascular consequences of famine in the young: van Abeelen AF. et al.,  European Heart Journal  2011 Aug 25. Advance Online Publication.

קרדיולוגיה, תזונה

מחסור חמור במזון, מחלת לב כלילית

נושאים קשורים:  מחקרים
תגובות