שבץ

צריכת ירקות טריים מפחיתה משמעותית את הסיכון ל-Stroke 

מחקר רחב היקף שנערך בהולנד מצא כי צריכת ירקות טריים לא מעובדים, מורידה את הסיכון ל-Stroke. לפירות וירקות מעובדים אין אפקט דומה

הקשר בין צריכת ירקות ופירות לבין ירידה בהיארעות Stroke הודגם בעבר במספר מחקרים, והשפיע על ההמלצות התזונתיות של איגודים שונים. ברוב ההנחיות לא קיימת אבחנה בין צריכת ירקות ופירות טריים לבין ירקות ופירות מעובדים (לאחר בישול, הקפאה, שימור וכדומה). על מנת לברר האם עיבוד הירקות והפירות משנה את השפעתם על הסיכון, נערך בהולנד מחקר פרוספקטיבי.

העדפה לירקות שורש ופירות בצבעים כהים (אילוסטרציה)

ירקות ופירות (אילוסטרציה)

המחקר כלל מעל 20,000 משתתפים, בגילאי 20-65, שלא סבלו ממחלה קרדיווסקולרית בתחילת המחקר. משך המעקב הממוצע היה 10.3 שנים. רמת הצריכה של ירקות ופירות חושבה על פי שאלונים שמילאו המשתתפים. הצריכה הממוצעת היתה 188g/d ירקות ופירות טריים (בעיקר תפוחים, פרי הדר, מלפפונים ועגבניות), ו-190g/d ירקות מעובדים (בעיקר מיץ פרי הדר, מיץ תפוחים, וכרוב או שעועית ירוקה מבושלים). צריכת ירקות ופירות גבוהה יותר נמצאה בקרב נשים, צמחונים ובעלי השכלה גבוהה. כמו כן נמצא כי המשתתפים שצרכו יותר פירות וירקות טריים נטו לעשן פחות, לבצע יותר פעילות גופנית, ולצרוך יותר תוספי תזונה.

במהלך המחקר אירעו 245 מקרי stroke, מהם 19 קטלניים (ב-12 מתוכם נמצא אירוע stroke קודם, כך שסה”כ 233 משתתפים סבלו מ-stroke). לא נמצא קשר בין היארעות stroke לבין צריכה כללית של פירות וירקות (בהשוואה בין צריכה גבוהה לבין צריכה נמוכה נמצא HR:0.97, 95% CI: 0.66-1.44).

כמו כן לא נמצא קשר כזה לגבי צריכת ירקות ופירות מעובדים (בהשוואה בין צריכה גבוהה לצריכה נמוכה נמצא HR:1.20; 95%CI:0.81-1.76). נמצא אפקט מגן, גבולי מבחינת משמעותיות, של צריכת פירות וירקות טריים : בהשוואה בין צריכה גבוהה (>262g/d) לצריכה נמוכה (<92g/d) נמצא HR:0.70; 95% CI:0/47-1.03).

בבדיקה מדוקדקת יותר נמצא כי לצריכת ירקות טריים אפקט מגן משמעותי (HR:0.53; 95%CI:0.36-0.8, בהשוואה בין צריכה גבוהה (>48g/d) לבין צריכה נמוכה (>14g/d). צריכת פירות לא נמצאה קשורה להיארעות stroke באופן כללי, אך נמצא קשר משמעותי בצורה גבולית בינה לבין היארעות hemorrhagic stroke (בהשוואה בין צריכה מעל ומתחת לחציון - 120g/d- נמצא HR:0.53; 95% CI: 0.28–1.01

לסיכום – נמצא קשר בין היארעות stroke ירודה לבין צריכת ירקות טריים' וקשר גבולי לגבי צריכת פירות טריים. לא נמצא כל אפקט מגן לצריכה של ירקות או פירות מעובדים. החוקרים משערים כי ייתכן שהגורם לכך הינו נטיה לצרוך סוגים שונים של ירקות ופירות מעובדים לעומת צריכת המרכיבים הטריים, ולהוספת מלח בעת עיבוד הירקות.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר

מקור:

European Journal of Clinical Nutrition (2011) 65, 791–799


נושאים קשורים:  שבץ,  ירקות,  פירות,  תזונה נכונה,  מחקרים
תגובות