חדשות

חוקרים מאוניברסיטת חיפה: קיים קשר ברור בין אסבסט למוטציות גנטיות

במחקר של צוות ביולוגים נתגלו מוטציות גנטיות רבות יותר בקרב עכברי בר החיים בנהריה – באזור שבו פעל עד 1997 מפעל אסבסט

אוניברסיטת חיפה דיווחה היום (יום א) כי במחקר שבוצע בידי צוות מדענים בראשותם של ד"ר רחל בן שלמה וד"ר אורי שיינס מהחוג לביולוגיה, עולה כי  בקרב עכברים החיים באזור נהריה, שם קיימים ריכוזים גבוהים של אבק וסיבי אסבסט, נתגלו ריכוזים גבוהים יותר מהרגיל של מוטציות גנטיות – בהשוואה לעכברים החיים באזור שאינו רווי באסבסט.  בנהריה פעל עד לפני 14 שנה מפעל אסבסט – שנסגר.

מחקר (אילוסטרציה)

מחקר (אילוסטרציה)

עורכי המחקר מסרו כי ממצאיהם  מצביעים בבירור על הקשר שבין הימצאות בסביבה רווית אסבסט לבין עלייה בשכיחות המוטציות הגנטיות בקרב יונקים.

ממחקרים קודמים על אסבסט ידוע שמדובר בחומר החודר לגוף דרך נשימה או מאכילת מזון נגוע בסיבי אסבסט – מה שעלול לגרום לסוגים שונים של סרטן וגם לשינויים גנטיים. ידוע שהאסבסט הוא חומר מתפרק לאורך שנים.

על-פי נתוני משרד הבריאות, חלה עלייה בשיעור חולי הסרטן שמקורו בחשיפה לאסבסט באזור הגליל המערבי. בעקבות זאת החלו החוקרים לבדוק האם קיימים שינויים גנטיים באוכלוסיית העכברים באזור נהרייה. התרכזות דווקא באוכלוסיית עכברים נובעת מכך שדור שלם באוכלוסייה זו מתחלף מדי שלושה חודשים. מכאן ההנחה שאוכלוסיית הדגימה בנהריה נחשפה למעשה לאסבסט עשרות דורות אחורה.

במחקר נבדקו עכברי בר שגדלו בקרבת מפעל "אילנית", לייצור מוצרים מבוססי אסבסט שפעל בנהריה עד 1997, וגם עכברים מקריית טבעון המרוחקת יותר מ- 50 ק"מ מנהריה ואינה חשודה כסביבה המזוהמת באסבסט.

בממצאים זוהה ריכוז גבוה יותר של מוטציות גנטיות בעכברים מנהריה וכן על שוני ב-DNA ועל כך שלעכברים מנהריה הייתה סבירות גבוהה יותר לפתח מוטציות. התברר גם שהמגוון הגנטי בעכברים מטבעון היה גבוה יותר בהשוואה לעכברים מנהריה.

"הממצאים מלמדים על כך שהחומר המוטגני המזהם, האסבסט, מעלה תדירות המוטציות, מה שיכול להעלות את הסיכוי להתפתחות גידולים סרטניים", מסרו עורכי המחקר.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן,  מוטציות גנטיות,  אסבסט
תגובות