חדשות

שליש מהמעשנים בישראל מאשימים זיהום אוויר או גנטיקה בסרטן הריאה

זאת, לעומת 72% מהאוכלוסייה הכללית שמודעת לקשר בין עישון לסרטן הריאות; הנתונים עלו מסקר שנערך עבור העמותה הישראלית לסרטן הריאה, ומראים כי הציבור תומך בהעלאה נוספת של המס על הסיגריות ובצמצום המרחב בו ניתן לעשן

עישון בישראל (צילום: אילוסטרציה)

כשליש מהמעשנים בישראל סבורים כי התחלואה בסרטן ריאה מקורה בגורמים חיצוניים כמו זיהום אוויר או גנטיקה משפחתית, לעומת רוב האוכלוסייה שמזהה את הקשר בין עישון לסרטן ריאות; כך עולה מסקר שנערך החודש על ידי מכון "מדגם", בראשות ד"ר מינה צמח ומנו גבע, עבור העמותה הישראלית לסרטן הריאה.

בנוסף, רוב משתתפי הסקר סבורים, כי הפחתת הסיכון לחלות בסרטן ריאה מצדיקה העלא נוספת במס על הסיגריות וכן החמרה בחקיקה שתאסור עישון במרחבים הציבוריים.

"הכנסות המדינה ממיסוי על סיגריות ומוצרי טבק מגיעות ליותר מ-7 מיליארד שקל בשנה. עלינו למצוא דרך להפניית חלק ממשאב כספי זה לטובת הטיפול בסרטן הריאה הקוטל יותר מ-1,800 ישראלים מדי שנה", אמרו מייסדי העמותה הישראלית לסרטן ריאה, פרופסור ניר פלד, מנהל היחידה לסרטן הריאה והמרכז לרפואה מותאמת אישית במרכז דוידוף ב"בילינסון" וד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה.

כ-82% מהציבור תומך בהחמרת החוקים הקשורים באיסור על עישון במרחבים הציבוריים וכ-65% תומכים בהעלאת המס על סיגריות

הסקר העלה, כי בעוד ש-72% מאלו שאינם מעשנים מודעים לכך שהעישון הוא הגורם המרכזי לסרטן הריאה, רק 54% מהמעשנים מודעים לעובדה הזו - או מודים בה. כשליש מהמעשנים מטילים את האחריות לסרטן על גורמים חיצוניים וסבורים שהגורם המרכזי לסרטן ריאה הוא זיהום אוויר או גנטיקה משפחתית. כמו כן, למעלה משליש מהמעשנים הסכימו שכפי שתאונות הדרכים הן קטלניות ואין מפסיקים לנסוע ולנהוג - באותה מידה לא צריך להפסיק לעשן בגלל שמתים מסרטן ריאה. לעומתם, 81% מהלא-מעשנים לא הסכימו עם אמירה זו.

לפי הסקר, כ-82% מהציבור תומך בהחמרת החוקים הקשורים באיסור על עישון במרחבים הציבוריים וכ-65% תומכים בהעלאת המס על סיגריות. כמו כן נמצא, שכ-34% מהמעשנים מתנגדים להרחבת המגבלות על עישון במרחבים הציבוריים, לעומת כ-85% מהלא מעשנים התומכים בהרחבת המגבלות. 67% מהמעשנים מתנגדים להגדלת המיסים על סיגריות, לעומת 71% מהאנשים שאינם מעשנים ושתומכים בהגדלת המיסים.

רוב משתתפי הסקר (71.2%), הביע נכונות לעבור בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה. נטייה זו חזקה יותר בקרב המעשנים (86.7%) לעומת הלא-מעשנים (67%).

לדברי העמותה, טכנולוגיות בדיקה גנומיות חדשות (כמו פאונדיישן וואן)  מאפשרות כיום טיפולים ממוקדי-מטרה ומותאמים אישית לחולי סרטן ריאה. הסקר העלה, כי 58.8% ממשתתפיו לא ידעו על קיומו של מיפוי רחב לאבחון סוגי סרטן הריאה בחולים. שיעור דומה (52.6%) לא הכיר את הבדיקות החדשניות למיפוי הגנומי המסייעות לרופאים להתאים לכל חולה סרטן טיפול מותאם אישית.

אירוע ב"וולפסון"

בתוך כך, ב-24 בפברואר יקיים המרכז הרפואי "וולפסון" בחולון אירוע במסגרת יום המודעות העולמי לסרטן. באירוע ירצו רופאי בית החולים על נושאים שונים הקשורים למחלות הסרטן. מטרת האירוע היא להעלות את מודעות הציבור בנושאים הקשורים למחלה ובאורח חיים בריא לשם מניעת סרטן. המארגנים הבטיחו כי ניתן יהיה לקיים מפגשים אישיים בין מי שמתעניין בנושא ספציפי לבין רופא-מומחה.

בין ההרצאות: ההיבטים הגנטיים ותסמיניהם במחלות הסרטן (ד"ר רונן ברנר, מנהל המכון לאונקולוגיה); על סרטן מערכת העיכול (ד"ר יונה אבני, מנהלת מכון הגסטרו); סרטן השד (ד"ר טלי ארזי, מנהלת מכון הממוגרפיה); סרטן העור (ד"ר יעקב פרנד, מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית); סרטן הערמונית, האשכים והכליה (ד"ר אלכסנדר חייפץ); סרטן צוואר הרחם (ד"ר אורי טל); סרטן הריאות (ד"ר טטיאנה ברוזגול) וסרטן חלל הפה (ד"ר צורית ברוקנטל).

ד"ר רונן ברנר הדגיש: "בשנים האחרונות, מחלות הסרטן הן הגורם הראשון בשכיחותו לתמותה בעולם המערבי - אלא שהמודעות בקרב הציבור הרחב לצורך בביצוע בדיקות תקופתיות ולאורח חיים בריא, לוקה בחסר. אנחנו, הרופאים, באנו לומר: ניתן לשנות אורחות החיים, ניתן להעלות את שיעור הגילוי המוקדם ובכך לצמצם באופן ניכר את הופעת מחלת הסרטן ולהציל חיים".

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן,  עישון,  מודעות,  הכחשה,  העמותה הישראלית לסרטן הריאה,  פרופ' ניר פלד,  סקר,  מס על סיגריות
תגובות