מח עצם

סיכום סדנה מדעית בנושא ממאירויות המטולוגיות תורשתיות

הסדנה התקיימה בכנס השנתי של האגודה האמריקאית להמטולוגיה, והתמקדה בחידושים המדעיים בהבנת הפתוגנזה של התפתחות סרטן באינדיבידואלים ובמשפחות עם מוטציה ג'רמינלית ופרה-דיספוזיציה לממאירויות שמקורן במח העצם

07.12.2016, 11:05
גנטיקה, ריצוף דנ"א (צילום: אילוסטרציה)

סדנה מדעית שנערכה באחרונה בכנס השנתי של האגודה האמריקאית להמטולוגיה התמקדה בממאירויות המטולוגיות תורשתיות. הסדנה, שהונחתה על ידי ד"ר Luci A. Godley, נבעה ממפגש קצר בנושא שהתקיים בכנס השנתי ב-2015. המשתתפים זיהו אז את הצורך בסדנה ש"תדון בחידושים המדעיים בהבנת הפתוגנזה של התפתחות סרטן באינדיבידואלים ובמשפחות עם מוטציה ג'רמינלית ופרה-דיספוזיציה לממאירויות שמקורן במח העצם".

הסדנה שנערכה באחרונה חולקה לשישה מפגשים. דוברי הקבוצות היו מגוונים וד"ר Godley הצהירה בתחילת הסדנא שהרקע הבינלאומי של המציגים משקף למעשה את העובדה כי הנושא חוצה-מדינות.

ד"ר Anna Brown ו-Tim Graubert הובילו את הפגישה הראשונה על הפרעות בתפקוד הטסיות, עם התמקדות על מוטציות ב-RONX1י, ETV6 ו-ANKRD26. הסינדרומים האלה נוטים לגרום לתרומבוציטופניה בתקופות כמעט לאורך כל החיים ו/או הפרעות בתפקוד הטסיות. פעמים רבות, הם מובילים מובילות להתפתחות ממאירויות המטולוגיות, לרוב ממקור מילואידי.

אבחנתם יכולה להיות קשה בגלל "אבחון שגוי של ITP במקרים רבים", אמר ד"ר Brown. קבוצות מחקר בדקו טווח של נושאים בהקשר זה, החל מבחינת טסיות תחת מיקרוסקופ אלקטרונים ועד לבדיקת מנגנון התפתחות המחלה (ניתן לקרוא עוד באבסטרקטים מס' 3926, 2693, 1085 ו-1212 באתר הכנס).

באופן התייצגות שונה בהשוואה להפרעות המשפחתיות בתפקוד טסיות, קבוצה של מוטציות ג'רמינליות, כולל ב-DDX41 וב-CEFBA, מובילות לרוב לממאירויות מילואידיות שלא מקדימות להן הפרעות בטסיות. ד"ר Jude Fitzdibbon וד"ר Jaroslaew Maciejewski הציגו פאנל דוברים שכיסו נושאים הכוללים ריצוף אקסום ג'רמינלי באוכלוסייה הומולוגית (לדוגמה פינלנד), איך לחשוב ולזהות פרה-דיספוזיציה גנטית בהעדר סיפור משפחתי, עיצוב מחקר מקרה-ביקורת ומשפחה עם זמן מעקב ארוך במיוחד (45 שנים). כמו כן, הם הציגו אנליזה לאללים ג'רמינלים בלוקמיה בקרב מבוגרים עם MDS.

פקטור התעתוק GATA2 פעיל הן בתאי גזע עובריים והן בהמטופוייזה ולכן הוקדש לו מפגש שלם. המפגש השלישי, שרוכז ע"י ד"ר Marcin Wlodarski וד"ר Charlotte Niemeyer, התמקד במוטציות החוסר-הפעלה של GATA2 והסינדרומים שהן יוצרות, כולל סינדרום lymphoid MonoMAC,יMDS משפחתי ו-AML. הדוברים התמקדו בביולוגיה של מחלות אלו, כולל מגוון ההתייצגויות והשונות בחדירות, כמו גם ההבטחה הקיימת בהשתלה אלוגנית.

בעוד שפילים בורכו ב-20 עותקים של TP53, מדכא הגידול המפורסם ביותר, אנחנו בני האדם בעלי עותק אחד וסיכון גדול יותר לפתח סרטן. ד"ר Michael Walsh וד"ר Charles Mullighan הציגו פאנל דוברים שחקרו מוטציות מורשות ב-TP53 וחלקו פרה-דיספוזיציה ללימפומה, סרטנים מילואידים וגידולים סולידים. ד"ר Anna Brown הזכירה ש"היסטוריה משפחתית מקיפה צריכה להילקח מכל המטופלים.... והיסטוריה משפחתית של מספר בני משפחה עם ממאירויות המטולוגיות, אפילו מסוגים שונים או בגילאים שונים, צריכה להעלות לנו רמת חשד גבוהה לרכיב ג'רמינלי משותף".

המפגש האחרון, שהונחה על ידי ד"ר Akiko Shimamura וד"ר Courtney DiNardo, כיסה סינדרומים משפחתיים של כשל מח עצם והיה עמוס בחומרים חדשים. בעוד שרבים מכירים הפרעות בריבוזומים ובמוטציות בתלומרים (Telomerpathies), המשתתפים במפגש שמעו על המכניזם הפתוגני והפוטנציאל הטיפולי למחלות אלו. ד"ר Bartek Przychodzen נקט גישה שונה לחלוטין, והתחיל במטופלים מבוגרים עם אנמיה אפלסטית ו-MDS, וביצע ריצוף רחב וממוקד לחיפוש אחר שונות פתוגנית מורשת שיכלה לגרום לזה.

המפגש הסתיים בסקירה ודיון בנושאים שהוצגו. ד"ר Fitzgibbon סיכם: "אנחנו במכונית הנכונה, בכביש הנכון, ומתקדמים לכיוון הנכון של לוקמיות משפחתיות".

מקור:
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/customnews/ashnewsdaily2016_Saturday/#/0

נושאים קשורים:  מח עצם,  ממאירות,  סיכום,  סקירה,  תורשה,  מחקרים
תגובות