קשישים

קשישים עם פרפור פרוזדורים שאינו מסתמי נמצאים לרוב מחוץ לטווח הטיפולי של וורפרין

מחקר מצא, כי קשישים בגילאי 80 ומעלה שנטלו וורפרין עקב פרפור פרוזדורים שאינו מסתמי היו רוב הזמן מחוץ לטווח הטיפולי ובסיכון מוגבר לדימום או שבץ איסכמי

פרפור פרוזדורים (צילום: אילוסטרציה)

שיעור גדול מאוכלוסיית הקשישים הסובלים מפרפור פרוזדורים שאינו על רקע מחלת מסתמית (non-valvular atrial fibrillation - NAVF) מטופלים עם וורפרין (Warfarin - Coumadin) למניעת שבץ, אך יעילות ובטיחות הטיפול התרופתי מושפעות ממשך הזמן בטווח הטיפולי (time-in-therapeutic rangeי– TTR). לוורפרין יעילות מיטבית כאשר ממוצע TTR הוא 70% ומעלה, אך אין יתרון הישרדותי כאשר ממוצע TTR נמוך מ-40%.

המחקר הנוכחי העריך את ה-TTR של מטופלים בגילאי 80 ומעלה אשר נוטלים וורפרין כטיפול ב-NAVF.

בוצע ניתוח רטרוספקטיבי של נתוני מטופלים שהשתמשו בטיפולי ביניים (intermediate care service) בבית חולים בלונדון, אנגליה, במשך שנה אחת. המטופלים היו תחת טיפול בוורפרין עקב NAVF במשך שישה חודשים רצופים לפחות וגילם היה 80 ומעלה. הטווח הטיפולי הוגדר כ-INR ≥2 ו-≤3, וה-TTR חושב עבור כל מטופל.

אותרו 118 מטופלים וגילם הממוצע היה 86.1 (טווח: 80-107). תשעה מטופלים (7.6%) היו בתוך הטווח הטיפולי במשך 70% ויותר מהזמן ו-31 מטופלים (26.3%) היו בתוך הטווח הטיפולי במשך פחות מ-40% מהזמן.

ממוצע TTR היה 47.5% (סטיית תקן: 14.4%, טווח: 12.5%-81.8%). מטופלים שאושפזו בבית החולים היו עם TTR נמוך יותר באופן מובהק בהשוואה למטופלים שלא אושפזו במהלך שנת המחקר (p=0.013).

בעוקבת מטופלים זו, של קשישים בגילאי 80 ומעלה שנוטלים וורפרין עקב NVAFי, TTR היה נמוך מאוד. מצב זה חושף את המטופלים לסכנות רבות ומשמעותיות, הכוללות דימומים מצד אחד ושבץ איסכמי מצד שני. החוקרים סיכמו, כי יש להעריך את מידת איזון ה-INR ולשקול החלפת טיפול בוורפרין בנוגדי קרישה חדשים יותר בקרב אוכלוסייה זו.

מקור:
A. Porter, D. Kennard, S.-J. Lang, S. Levy, Q. Wang, E. Chua
International normalised ratio stability in patients aged 80 years and over taking warfarin for non-valvular atrial fibrillation
European Geriatric Medicine; Volume 7, Issue 5, September 2016, Pages 411–415

נושאים קשורים:  קשישים,  פרפור פרוזדורים,  וורפרין,  קומדין,  זמן בטווח הטיפולי,  טווח טיפולי,  INR,  נוגדי קרישה,  סיכון לשבץ,  סיכון לדימום,  מחקרים
תגובות