חדשות

ניסוי בדק יעילות ובטיחות של אמצעי מניעה לגברים המתבסס על זריקת הורמונים

הניסוי, שכלל מתו זריקות קבועות לגברים במשך כשנה, נחשב להצלחה מבחינת מניעת הריונות, אך הופסקה קליטת מתנדבים חדשים בעקבות שורה של תופעות לוואי

תרופה, זריקה (צילום: אילוסטרציה)

זריקת הורמון כאמצעי מניעה לגברים הוכיחה את בטיחותה ויעילותה בניסוי קליני, שהובל בידי ד"ר מאריו פסטין (Mario Festin) מארגון הבריאות העולמי (WHO). דו"ח על הניסוי פורסם בסוף השבוע בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, של החברה האנדוקרינית הבינלאומית.

בניסוי השתתפו 320 גברים מונוגמיים בני 45-18, שנמצאו במערכת יחסים יציבה לאורך שנה לפחות ושבנות הזוג שלהם הסכימו שייטלו בו חלק.

הזריקה הראתה רמת יעילות של 96%. רק ארבעה הריונות התרחשו בתקופת הניסוי, שנמשך כשנה. עם זאת, משתתפי הניסוי סבלו משיעור ניכר יחסית של תופעות לוואי, ביניהן אקנה, כאבי שרירים ושינויים במצב הרוח.

הרעיון שעמד בבסיס הניסוי הוא לבדוק אמצעי מניעה לגברים, המדכא ייצור תאי זרע, מבלי שיהיו לו תופעות לוואי לא נעימות ובלתי נסבלות. הגברים קיבלו שתי זריקות הורמונים – פרוגסטרון וצורה מסוימת של טסטוסטרון. היעד היה להפחית את כמות תאי הזרע מיותר מ-15 מיליון ל-1 מילי-ליטר (נורמלי) אל מתחת ל-1 מיליון.

לפני תחילת הניסוי עברו כל המשתתפים בדיקה לספירת זרע. הזריקות ניתנו מדי 8 שבועות והגברים נמצאו במעקב במשך חצי שנה. הניסוי כולו נמשך שנה. הם נתבקשו "לסמוך" אך ורק על הזריקות ולא להשתמש באמצעי מניעה אחר.

כאשר הופסקה זריקת ההורמונים, היו המשתתפים במעקב נוסף כדי לבדוק אם חלה עלייה בכמות תאי הזרע שלהם, אם היה חזרה לרמה הנורמלית שלפני תחילת ההזרקות ומה היתה מהירות ההתאוששות.

רק אצל 8 גברים ההתאוששות לא הושגה לאחר שנה מרגע הפסקת הזריקות.
ד"ר פסטין מסר, כי הניסוי הוכיח שאמצעי זה אכן אפשרי. עם זאת מנהלי הניסוי, צוות רב לאומי ורב מרכזי, הפסיקו לקלוט מתנדבים נוספים לאחר שהחלו להגיע דיווחים על תופעות הלוואי. 20 ממשתפי הניסוי פרשו במהלכו.

נושאים קשורים:  חדשות,  חיסון,  אמצעי מניעה,  ארגון הבריאות העולמי,  אתיקה
תגובות