חדשות

מחצית מהמסתמים באבי העורקים המושתלים בצנתור עלולים להתנוון

כך מעלה מחקר חדש, שנעשה על ידי הרופא הישראל ד"ר דני דביר הנמצא ב"פלושיפ" בקנדה; ממצאי המחקר הוצגו בכנס האירופי השנתי של קרדיולוגים מצנתרים בפאריס

צנתור (צילום: אילוסטרציה)

כמחצית ממסתמי אבי העורקים המוחלפים ומושתלים בצנתור (TAVI, Transcatheter Aortic Valve Implantaion ) ולא בניתוח עשויים להתנוון בתוך עשר שנים; כך עולה ממחקר חדש וראשון מסוגו, שבחן את יכולת השימור לטווח הארוך של אותם מסתמים.

את המחקר הוביל הרופא הישראלי ד"ר דני דביר, שנמצא כיום ב"פלושיפ" במרכז המתמחה בחדשנות הנוגעת למסתמי לב בבית החולים סנט פול בוונקובר, קנדה. ד"ר דביר הגיע לשם מהמרכז הרפואי "רבין-בילינסון". ד"ר דביר הציג את הממצאים בסוף השבוע שעבר בכנס האירופי השנתי של הקרדיולוגים המתמחים בהתערבות מלעורית (2016 EuroPCR) שנערך בפאריס בהשתתפות יותר מ-12 אלף רופאים מ-115 מדינות.

ד"ר דביר ציין, כי פרוצדורת ה-TAVI מיושמת כיום במידה גדלה והולכת כשמדובר בחולי לב צעירים ובאלו שמצויים בסיכון כירורגי נמוך. תוחלת החיים שלהם לאחר החלפת מסתם אאורטלי בצנתור אכן תגדל, אבל הערכת יכולת שימור התכונות ארוכת-הטווח של המסתמים (Durability) נעשתה עד כה לטווח קצר עד בינוני.

"רופאים שמבצעים TAVI בחולים צעירים צריכים להיות מודעים לשיעור התנוונות ארוכת-טווח שאיננו זניח"

המחקר בדק 704 חולי לב בגיל חציוני של 82, שעברו הליך TAVI בין אפריל 2002 למאי 2011 בשני מרכזים רפואיים – בוונקובר בקנדה וברואן בצרפת. 378 מהם נמצאו במעקב אקו-לב (echocardiographic examination) במשך עד 10 שנים. מהקבוצה הזאת הוצאו, לצורך בסיס הנתונים של המחקר, חולים שמתו בתוך 30 יום מביצוע ההליך או אלו שאצלם נתגלו כשלים במסתמים מיד לאחר, או סמוך להשתלה, או כאלה שעברו פרוצדורת מסתם-במסתם (Valve in valveי).

36% מההליכים נעשו במסתמים מסוג Edwards SAPIEN XTי; 50% ב-Edwards SAPIEN ו-14% ב-Cribier-Edwards TM.

100 מהחולים שרדו לפחות חמש שנים לאחר ההליך והם נבדקו בהקשר להתנוונות (הדגנרציה) של המסתם. לשם כך נעשה שימוש בהליכי בדיקה בהתאם לקריטריונים מקובלים לצורך הגדרת השינוי הקל עד החמור שחל במסתמים. ב-35 מקרים אכן זוהתה התנוונות של המסתמים.

כשני שלישים מהכשלים נקשרו לרגורגיטציה – זרימה לא תקינה של הדם עקב פגיעה בפעילות המסתם והשאר עקב היצרות המסתם (Valvular stenosis). מקרים בודדים הראו שילוב בין שני אלו.

ד"ר דביר הדגיש בעת הצגת המחקר, כי מספר משמעותי ומבוהק של מסתמים הראו התנוונות בתוך 7-5 שנים מאז ההשתלה. בהתבסס על כך, ההערכה המבוססת על שיטת קפלן-מאייר לגבי קצב התנוונות במרקם ומבנה המסתם היא בשיעור של 50%.

"רופאים שמבצעים TAVI בחולים צעירים ובאלו שיש לגביהם צפי לשרידות ארוכה יותר לאחר ההליך צריכים להיות מודעים לשיעור התנוונות ארוכת-טווח שאיננו זניח, לפחות כשמדובר בדור הראשון של המסתמים" אמר ד"ר דביר. ד"ר דביר הסביר עוד, כי על הרופאים להיות קשובים ומודעים לגבי סוג המסתם שהם משתילים ואם המטופלים יכולים להיות בטוחים יותר בעזרת גישה אחרת של צנתור כמו מסתם-במסתם.

נושאים קשורים:  חדשות,  צנתור,  התערבות מלעורית,  מסתמים,  השתלה,  מחקר,  ד"ר דני דביר
תגובות
אנונימי/ת
23.05.2016, 21:45

בצעירים מגיל 70 שנה משתילים מסתם תותב מיכני ופעולה זאת מבוצעת בהליך ניתוחי בלבד. קיימים מצבים לא-שכיחים שגם בצעירים מגיל 70 קימת התויה למסתם תותב ביולוגי.
לציין ולהזכיר כי במקורה ההתויה ל- TAVI היא חולים בסיכון גבוה מאד לניתוח לב-
כלומר, מלכתחילה מדובר בקבוצת חולים קשישים ובמצבים מורכבים ואף מסובכים.
בל יהפוך TAVI להליך פולשני נבחר ( of choice) לכלל הזקוקים להחלפת מסתם אאורטלי בתותב.

24.05.2016, 10:25

מאמר מעניין מאד מקווה שימצא פתרון טוב