חדשות

קריאה להגביר המודעות בציבור לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה

ד"ר אדיר כהן, מזכיר איגוד כירורגיית הפה והלסת, אמר כי "למרות שמחצית מהחולים בסרטן זה הם מעשנים, ולמרות שמדובר במחלה עם אחוז תמותה של 50% - הציבור חסר מודעות אליה"

רפואת שיניים (צילום: אילוסטרציה)

"למרות ש-50% מהחולים בסרטן חלל הפה הם מעשנים ולמרות העובדה שמדובר במחלה ששיעור התמותה בה מגיע קרוב ל-50% - הציבור בכללו חסר מודעות למחלה ולתסמיניה", כך אמר אתמול (ג') ד"ר אדיר כהן, מזכיר איגוד כירורגיית הפה והלסת וחבר פורום המומחים ברפואת שיניים. ד"ר כהן קרא לרופאים ולרשויות לפעול בהקדם להגברת המודעות למחלה כדי להביא לשינוי הנחוץ כל כך לשם השגת שיעורי ריפוי גדולים יותר.

"כל אדם, אם הוא מעשן או לא", הדגיש ד"ר כהן, "יודע שעישון סיגריות גורם לסרטן ריאות. אולם קיימת הרבה פחות מודעות ביחס לסרטן חלל הפה לכאורה מדובר במחלה קלה יחסית לריפוי, אך קשה לאבחון. פעמים רבות החולה לא חש כל כאב בשלביה הראשונים. אולם התוצאה היא שהמחלה גורמת למותם של קרוב ל-50% מכלל החולים בה. עובדה המדגישה עד כמה חשובה המודעות לתסמיניה".

חברי איגוד הכירורגים המומחים בתחום זה בישראל נתקלים באירועים רבים מאוד של אבחונים שהושגו בשלב מאוחר של המחלה

עוד אמר ד"ר כהן: "סרטן חלל הפה עשוי להופיע בשפתיים, בלשון, בחניכיים, ברצפת הפה, ברירית הלחי והחך. נגעים טרום ממאירים יכולים להופיע ככתמים לבנים או אדומים בריריות חלל הפה ובשלב מתקדם יותר עלול להופיע פצע כיבי חסר כאב בתחילה - מצב שמקשה על גילויו המוקדם.

"לכן יש חשיבות עליונה לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה, מאחר שטיפול בנגע זה בשלבים ההתחלתיים הוא בעל שיעורי הצלחה גבוהים. נכון להיום, בארה"ב מתגלים מדי שנה 35,000 מקרים חדשים של סוג הסרטן הזה".

ד"ר כהן הדגיש, כי הטיפול בסרטן חלל הפה ארוך ומאתגר. הטיפול וההחלמה מהמחלה נוגעים במגוון היבטים – הן בפן הטיפולי-שיקומי והן בפן הרגשי פסיכולוגי. "האזור הפגוע בפה הוא מורכב ומרכזי בחיי היום-יום שלנו. אצל החולה נפגעים יכולות האכילה, הבליעה, הדיבור ולעתים המחלה משאירה צלקות ונכות דיבורית הדורשת שילוב של קלינאי תקשורת ושיקום מחדש בתהליך הטיפול", אמר.

הוא קרא לרופאי השיניים המטפל ולרופאי המשפחה להפנות באופן מידי כל מטופל המציג שינוי חריג בריריות חלל הפה אל כירורג פה ולסת. "המלחמה בסרטן הפה והלסת", הדגיש עוד ד"ר כהן, "היא מאתגרת וחשובה מאין כמוה. ראייה לכך היא החלטת ה-FDA שהתקבלה בשבוע שעבר, על הגבלת מכירה של מוצרי טבק בקרב בני הנוער בארה"ב. החלטה זאת יכולה לחסוך אלפי מקרים של חולי סרטן חלל פה מדי שנה".

עוד אמר ד"ר כהן, כי חברי איגוד הכירורגים המומחים בתחום זה בישראל נתקלים באירועים רבים מאוד של אבחונים שהושגו בשלב מאוחר של המחלה. כל זאת נובע, ציין, בראש ובראשונה מהעדר מודעות לעצם התכנותו של סרטן בחלל הפה ולכן בהקשר הזה חשיבותה של ההסברה להעמקת המודעות למחלה היא קריטית.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן חלל הפה,  מודעות ציבורית,  אבחון מוקדם,  ד"ר אדיר כהן,  איגוד כירורגיית הפה והלסת
תגובות