חדשות

ועדת הבריאות של הכנסת אישרה פטור מבחינות לרופאי שיניים עולים עם ניסיון

היקף הפטור ייקבע על ידי שר הבריאות, והתיקון לחוק טעון עדיין אישור בקריאה שנייה ושלישית; יו"ר ועדת הבריאות מבטיח: נפעל להסדרת כל מקצועות הבריאות כדי לסייע בקליטת העלייה ולהפחתת הביורוקרטיה והתלאות

רפואת שיניים (צילום: אילוסטרציה)
רפואת שיניים (צילום: אילוסטרציה)

ועדה משותפת של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ו-ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת אישרה אתמול (ב') פה-אחד לקריאה שנייה ושלישית, שתי הצעות חוק ותקנות, לפיהן שר הבריאות יקבע בתוך חודש, באישור הוועדה, מתן פטור מבחינות רישוי (בחינה עיונית ו/או מעשית) לרופאי שיניים שעסקו לפחות במשך 5 שנים במקצוע הזה בארץ מוצאם לפני שעלו לישראל.

מטרת הצעת החוק היא להקל על רופאי שיניים בעלי ניסיון העולים לישראל, וצריכים לעבור בישראל בחינות, "גם אם היו רופאי שיניים בכירים ומנוסים בחו"ל".

יו"ר ועדת הבריאות: "זה רגע היסטורי, ולא נסתפק בחוקים אלו בלבד, אלא נפעל להסדרת כל מקצועות הבריאות כדי לסייע בקליטת העלייה ולהפחתת הביורוקרטיה"

בנוסף, עולים חדשים עם ניסיון במקצועות פרה-רפואיים - ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, הפרעות תקשורת ותזונה - שבידיהם תעודת לימודים במקצועות אלו, יוכלו לקבל ממשרד הבריאות תעודה ולעסוק במקצועם בישראל, גם אם אין להם תואר. זאת, רק בתנאי שבמדינה בה למדו, המקצוע איננו נלמד כתואר אקדמי כפי שהוא נלמד בישראל.

לפי התיקון המוצע, הכרה זאת לא תחול על מי שיצא לחו"ל לצורך לימודים ושמרכז חייו הוא בישראל. נקבע כי בחינות שונות יתקיימו גם ברוסית, בצרפתית ובספרדית, וכי משרד הבריאות יהיה רשאי להעניק פטור מהכשרה מעשית למי שעבד במקצועות אלו לפחות במשך שנה בחו"ל.

הצעות החוק ייכנסו לתוקף לאחר שיעברו עוד קריאה שניה ושלישית ויאושרו במליאה.

בדיון אתמול השתתפו נציגי הסטודנטים לרפואת שיניים הטוענים נגד מתן הפטורים. שר הבריאות יעקב ליצמן אמר במהלך הדיון: "זה אבסורד שרופאים כלליים שלמדו במדינות מסוימות מקבלים אצלנו פטור מבחינות והכשרה, ואילו רופאי השיניים נדרשים כולם למסכת מבחנים. אפעל לבטל כליל מבחנים והכשרות לרופאים שיניים בעלי ניסיון".

עם זאת, סירב השר ליצמן לבקשת נציגי העוסקים במקצועות פרא-רפואיים לפטור אותם מבחינות. "לא יהיה פטור. עשינו כברת דרך ארוכה ואישרנו הקלות משמעותיות ביותר עבורכם", אמר.

יו"ר וועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אלאלוף, אמר: "זה רגע היסטורי, ולא נסתפק בחוקים אלו בלבד, אלא נפעל להסדרת כל מקצועות הבריאות כדי לסייע בקליטת העלייה ולהפחתת הביורוקרטיה והתלאות הרבות הנדרשות לצורך השתלבות מקצועית".

ח"כ אברהם נגוסה אמר: "אנשים מתייאשים מתהליך הקליטה בישראל ושבים לארץ מוצאם. הם לא מבקשים להרוויח, אלא רק לבנות את ביתם בישראל". שר הקליטה זאב אלקין, שיזם את המהלך, אמר: "זהו שינוי היסטורי שייקל על קליטתם של העולים, תוך שמירה נאותה על רמת הרפואה בארץ. אני מברך על קבלת המלצתי לאפשר פטור מבחינות לרופאי שיניים עם ניסיון של 5 שנים ומעלה".

ח"כ אורן חזן, שהשתתף בדיון, קרא לקיים בחינות לרופאי השיניים: "אם רופא לא מסוגל לעבור בחינה, ייתכן שהיכולות שלו לא תואמות את טיב הטיפול בארץ".

נושאים קשורים:  חדשות,  פטור,  לימודים בחו"ל,  בחינות רישוי,  צרפת
תגובות

רופא שיניים יכול לעבד במרפאה פרטית בצרפת לבד במרפאה במשך שנים רבות ללא הבטחה שהוא ממשיך לעמד בסטנדרטים המקובלים.

מצער שהמחוקק נותן ידו לאפליה מקוממת. אין לי ספק כי יש להקל על קליטת עולים חדשים, אך עם זאת אין להעניש ולהכביד על סטודנטים ישראלים שסיימו שש שנות לימוד ועמדו במבחנים קשים ולהטיל עליהם עול נוסף של בחינות רישוי.
יואיל המחוקק למנוע אפליה ולשחרר גם את בוגרי רפואת השיניים באוניברסיטאות בארץ מהעול הנוסף של בחינות רישוי. אם המדינה אינה סומכת על מוריה ומדריכיה כיצד היא סומכת על רופאי שיניים מכל הפזורות שלמדו במכלול אוניברסיטאות שרמת חלק מהן אינה משתווה לרמה ולתואר המוענק במדינת ישראל?