חדשות

תרופה שפותחה במכון ויצמן אושרה במקסיקו לטיפול בסרטן הערמונית

התרופה TOOKAD® Soluble פותחה מהפיגמנט הפוטוסינטטי בקטריוכלורופיל, ומופעלת על ידי חשיפה לאור לייזר אינפרה-אדום; בימים אלה בוחנת את אישורה גם רשות התרופות האירופית

צילום מיקרוסקופי של סרטן הערמונית (צילום: ויקיפדיה)
צילום מיקרוסקופי של סרטן הערמונית (צילום: ויקיפדיה)

תרופה לסרטן הערמונית, פרי מחקר שנעשה במכון ויצמן ושפותח לשימוש קליני בשיתוף עם חברת "סטבה ביוטק" מלוקסמבורג, אושרה על-ידי משרד הבריאות של מקסיקו לשימוש רפואי בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית; כך הודיע מכון ויצמן למדע.

האישור התקבל בעקבות הצלחה בשני ניסויים קליניים שהושלמו באחרונה. האחד כלל 80 חולים והתקיים במקסיקו, פנמה ופרו. השני כלל יותר מ-400 חולים, ובוצע ב-43 מרכזים רפואיים ב-11 מדינות באירופה. תוצאותיו נבחנות בשבועות אלו ברשות האירופית לתרופות (EMA).

ממכון ויצמן נמסר, כי הטיפול החדשני מבוסס על מתווה חדש לשיטת הריפוי הפוטו-דינמית, שאותו פיתחו פרופסור יורם סלומון מהמחלקה לבקרה ביולוגית ופרופסור אביגדור שרץ מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן.

הטיפול בתרופה, בשילוב עם התקן הלייזר, מאפשר הרס ממוקד של אונת בלוטת הערמונית, הכוללת את הרקמה הממאירה, בהליך הנמשך כ-90 דקות

הטיפול כולל עירוי תוך-ורידי של תרופה חדשה רגישה לאור, הקרויה "תוקד מסיס" (TOOKAD® Soluble), ומיד לאחריו חשיפת הגידול לאור לייזר אינפרה-אדום קרוב. החשיפה מתבצעת באמצעות סיבים אופטיים דקים המוחדרים לרקמת הערמונית בסיוע שיטות דימות מדויקות.

"תוקד מסיס" היא מולקולה מקורית, מסיסה במים, שפותחה במעבדתו של פרופסור שרץ מהפיגמנט הפוטוסינטטי בקטריוכלורופיל. התרופה איננה פעילה ללא חשיפה לאור, איננה רעילה ואיננה יוצאת מכלי הדם עד לפינויה מהגוף כשלוש עד ארבע שעות לאחר העירוי.

החשיפה לאור באזור הגידול מפעילה את התרופה באופן מקומי ללא השפעה תרמית וגורמת ליצירת מולקולות רעילות רבות בעלות אורך חיים קצר: רדיקלים של חמצן וחנקן חמצני. מולקולות רעילות אלה מובילות במהרה לחסימת כלי הדם של הגידול ולהריסתם, ובסופו של דבר למות הגידול, מבלי לפגוע ברקמות השכנות ובתפקודן. בדרך זו אפשר לטפל בפולשנות מזערית בגידולים גדולים, המצויים עמוק בתוך רקמת הערמונית.

משרד הבריאות המקסיקני גם אישר את התקן הלייזר התואם. מערכת הטיפול המשולבת קרויה:
Vascular Targeted Photodynamic Therapy with TOOKAD® Soluble.

הטיפול בתרופה, בשילוב עם התקן הלייזר, מאפשר הרס ממוקד של אונת בלוטת הערמונית, הכוללת את הרקמה הממאירה, בהליך הנמשך כ-90 דקות בלבד. מספר שעות מאוחר יותר כבר משוחררים המטופלים לבתיהם, וכמה ימים לאחר מכן הם יכולים לחזור לפעילות רגילה.

בניסוי שבוצע במקסיקו, כך הודיע מכון ויצמן, אוששו יעילות ובטיחות הטיפול במטופלים שמחלתם נמצאה בשלב מתקדם יותר מאשר בניסוי המקביל שנעשה באירופה. בניסוי באירופה השוו הרופאים את התקדמות המחלה בקבוצת מטופלים לבין אלו שהיו תחת מעקב פעיל בלבד. לפי הודעת המכון, בקבוצת המטופלים היו התוצאות טובות יותר באופן מובהק. תופעות הלוואי היו מועטות וגודל האונות ופעילות מערכת השתן התקיימו כסדרן.

לדברי המכון, הצלחת שני הניסויים מעידה כי הטיפול מציע חלופה חדשה לחולים שאובחנו בשלב מוקדם בסרטן הערמונית. מספרם של חולים אלו גדל באופן דרמטי בשני העשורים האחרונים, בעקבות שימוש נרחב בשיטת סקר מקובלת לגילוי מוקדם, המתבצעת בעזרת מדידת רמתו הסמן PSA.

חולים אלה נאלצים להתמודד עם בחירה קשה: אם להסיר את הערמונית עם הגידול בשלמותה, הליך שעלול לחשוף אותם להשפעות לוואי קשות, או להישאר תחת מעקב פעיל בלבד, תוך סיכון שהמחלה תחמיר.

הטיפול החדש, שניתן להפעילו בכל שלב של המחלה המוקדמת, מאפשר להסיר רק חלק מהערמונית הכולל את הרקמה הממאירה, תוך שמירה על איכות חיים נאותה של המטופל והשפעות לוואי מועטות ביותר.

חברת "ידע", זרוע היישומים הטכנולוגיים של מכון ויצמן, העניקה רישיון ל"סטבה ביוטק", המייצרת את התרופה. הרשויות הרפואיות של מקסיקו היו הראשונות שאישרו את השימוש בתרופה החדשה. כעת מתבצעים הליכים מקבילים גם ברשות התרופות האירופית, EMA, המופקדת על אישור תרופות והתקנים רפואיים ב-27 מדינות באירופה.

מכון ויצמן מסר, כי בימים אלו מתבצע מחקר ופיתוח נוסף ומתקדם, שמטרתו לשלב בטיפול החדיש תגובה חיסונית לסרטן. התגובה החיסונית מתעוררת בעקבות הטיפול בתרופה הנ"ל בשילוב עם חומרים מתאימים. השילוב עשוי לאפשר טיפול בסרטן ערמונית בשלבים מתקדמים יותר, כמו גם בסוגי סרטן אחרים. ניסויים קדם-קליניים מבוצעים בשיתוף עם חוקרים מהמרכז הרפואי "סלואן קטרינג" בניו-יורק. בשנה הקרובה מתוכננים ארבעה ניסויים קליניים שבהם ייבחנו טיפולים נוספים.

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  מכון ויצמן למדע,  סרטן הערמונית,  "סטבה ביוטק",  מקסיקו,  לייזר
תגובות
אנונימי/ת
07.01.2016, 21:51

שכחו לציין את ה HIFU העושה בעצם את אותו הדבר בסיוע גלי על-קול ההורסים את הרקמה אליה הם מכוונים,ובעולם יש כבר נסיון רב שנים בטיפול זה. עם זאת נראה שמעקב אקטיבי בשלבים הראשונים של מחלה לא פולשנית הוא האופציה המועדפת והתופסת תאוצה ומאמינים בקרב מרבית האורולוגים והאונקולוגים בעולם.