חדשות

ועדת מומחים ממליצה: חופשה גם לפני הלידה לנשים העובדות ב"עבודה גופנית מאומצת"

שרי האוצר והבריאות צפויים להחליט בקרוב אם ליישם את הצעד, שנועד להבטיח את שלום האם והעובר, ומתבסס על המלצת ועדת מומחים רפואית; חופשת הלידה המוצעת תהיה החל מהשבוע ה-37 להריון, ותחול על מי שנושאות משאות, או שעבודתן כרוכה בעמידה או הליכה ממושכת

הריון ועבודה פיזית (צילום: אילוסטרציה)

משרדי הבריאות והכלכלה אמורים להכריע בקרוב לגבי מסקנות ועדת רופאים-מומחים, שהמליצה להעניק חופשת קדם-לידה עבור נשים הרות שעבודתן מחייבת מאמץ גופני חריג; כך דיווח העיתון "ישראל היום" בסוף השבוע.

לפי הדיווח, מסקנות הוועדה אושרו כבר במועצות ובגופים המקצועיים המייעצים למשרד הבריאות בנושאי רפואת נשים, רפואת פגים, בריאות העובד ובריאות הקהילה. הוועדה המליצה לקבוע אפשרות להעניק לנשים הרות שעבודתן מוגדרת כ"עבודה גופנית מאומצת", חופשת-קדם-לידה בתשלום החל מהשבוע ה-37 להריון. כיום חופשת הלידה בתשלום ליולדת  לאחר הלידה היא בת 14 שבועות, ועוד 26 שבועות חופשה אפשריים ללא תשלום.

53% מכוח העבודה בישראל הן נשים, כאשר כ-100 אלף נשים הרות נמצאות בכל זמן נתון במעגל העבודה

מאמר על חופשת קדם-לידה פורסם ביולי בכתב העת "הרפואה", בחתימתם של ד"ר אורלי תיבון-פישר, מהמחלקה לרפואה תעסוקתית בשירותי בריאות "כללית" במחוז הצפון; פרופסור-משנה עידו שולט, מומחה ברפואת האם והעובר במחלקה נשים ויולדות במרכז הרפואי "רמב"ם" בחיפה; וד"ר מנחם פישר, גם הוא משירותי בריאות "כללית", מינהלת הגליל והפקולטה לרפואה של "בר-אילן" בגליל. השלושה היו חברי הוועדה, במסגרת המועצה הלאומית לבריאות האישה, שבה 13 רופאים ואנשי מקצוע בתחומים אחרים.

"עבודה במאמץ גופני", על-פי ההגדרות שניסחה הוועדה, כוללת: טלטלת משא מעל 7 ק"ג באופן קבוע (וחוזר) ומעל 14 ק"ג באורח מזדמן במהלך יום העבודה השגרתי; או עמידה ממושכת של 4 שעות או יותר ברצף; או הליכה ממושכת של 4 שעות או יותר ברצף; או טיפוס על סולם כחלק משגרת העבודה היומית; או חשיפה לטמפרטורות גבוהות בעבודה בחוץ, בקיץ או ליד מקורות חום תעשייתיים; או עבודה עם סיכון חריג לתאונה, או תנוחת עבודה לא נוחה. כל אלו, על פי התרשמות רופא תעסוקתי.

מחברי המאמר ב"הרפואה" ציינו, כי 53% מכוח העבודה בישראל הן נשים, כאשר כ-100 אלף נשים הרות נמצאות בכל זמן נתון במעגל העבודה. הן עלולות להימצא בסיכון בשל אופי עבודתן, וההיריון מחייב לעיתים לבצע התאמות בסביבת העבודה, באופייה או בתנאיה.

בעקבות מקרים רבים שבהם נשים ביקשו מרופאים הקלות ואישורי מחלה בשלבים מתקדמים של ההיריון, הוקמה אותה ועדת מומחים.

בהמלצות ועדת המומחים נאמר בין השאר: "חופשת קדם לידה ייחודית, בתשלום, בארבעת השבועות המסיימים של ההיריון, צפויה להקל במידה ניכרת על אוכלוסיית היעד הראויה של נשים הרות המתקשות בעבודה מאומצת גופנית. על פי המלצות הוועדה, חופשה כזו תוגדר במבנה מודולרי לפי שבועות, כך שתאפשר גמישות ביישום המדיניות בפועל: משך החופשה (מספר שבועות ההיריון לתגמול), היקף התגמול הכספי באופן מוחלט או ביחס לגובה השכר, מקור המימון וחלקו של המעסיק במימון".

נושאים קשורים:  חדשות,  חופשת לידה,  הריון,  סיכון,  תאונות עבודה,  הפלה,  משרד הבריאות,  משרד האוצר
תגובות