חדשות

בריטניה: ה-NHS נאלץ לשלם לרופאים מחליפים בחדרי מיון

לפי דיווחים בתקשורת, רופאים אינם מוכנים לעבוד במשרה מלאה או לעבוד שעות נוספות במחלקות בשל תנאי העבודה הקשים

רופאים ממלאי-מקום ביחידות לרפואה דחופה ולטיפול בנפגעי תאונות וטראומה (A&E) בבריטניה משתכרים עד 2,000 ליש"ט ביום (מעל 12 אלף שקל), משום שחברי הסגל הרפואי הקבוע באותן מחלקות מסרבים לעבוד במשרה מלאה. הסיבה לכך היא, שלדבריהם "התנאים במחלקות כל כך רעים עד שהן נראות כמו אזור מלחמה".

בסוף השבוע חשף העיתון הלונדוני "טיימס" נתונים, לפיהם מערכת הבריאות הלאומית בבריטניה (NHS) נאלצת להוציא מדי שנה על שכרם של רופאי מחלקות ה-A&E סכום של 855 מיליון ליש"ט מהתקציב. חלק מהרופאים הצעירים שמוכנים לעבוד באותן מחלקות משתכרים בעד משמרת של 10 שעות כ-1,000 ליש"ט – בעוד שרופא סגל קבוע, במעמד של "יועץ מומחה", משתכר בממוצע 90 ליש"ט בשעה.

הרופאים ממלאי המקום אמרו, כי מדובר אכן בתגמול נאה אבל העבודה ביחידות אלה שוחקת ונעשית בתנאי לחץ "שמזכירים אזור מלחמה". לפי הדיווח, מצב זה מסביר מדוע רופאי סגל קבועים לא מוכנים לחתום על חוזי "פול-טיימר", מה שמוביל למחסור אקוטי בכוח אדם. רופאים אחרים אמרו, כי "יש מעט מאוד תמריצים לרופאים להסכים לעבוד בקביעות במחלקות הללו, כאשר רופאים במעמד זמני יכולים לעשות זאת היטב, במקומנו".

נוכח הסירוב של הרופאים הקבועים לעבוד במשך כל היום או לעבוד שעות נוספות, נאלצים בתי החולים לפנות לסוכנויות כוח אדם, שתפקידן לאתר עבורם רופאים לעבודה זמנית. הרופאים צריכים להסכים לשמש כממלאי-מקום, וכך למנוע מצבים שבהן המחלקות החיוניות הללו אינן מאוישות כנדרש.

על-פי הדיווח ב"טיימס", בששה החודשים האחרונים הוציאו בתי חולים בבריטניה סכום שיא של כמעט 1 מיליארד ליש"ט כתשלום לסוכנויות כוח אדם, כדי שיגייסו להם רופאים ואחיות. ארגוני חולים הגדירו את ההוצאה הזאת "שערורייה ובזבוז כספי ציבור". הנהלת ה-NHS נקראה להתמקד בתקופה הקרובה בגיוס רופאים מיומנים, הכשרתם ודאגה להתמחות-על ברפואה דחופה וחירום וגם בתגמול נאות.

בין הרופאים שמוכנים לעבוד כממלאי מקום נמצאים גם רופאי-משפחה, שחלקם מבצעים 4 משמרות ערב בחודש ביחידות לרפואה דחופה וחירום.

לשם השוואה: יועץ במחלקה לרפואה כללית בבית חולים במערכת הציבורית בבריטניה משתכר עד 175 ליש"ט בשעה (מעל 1,055 שקל). זאת, בעוד שיועץ במחלקת ה-A&E, כאמור, משתכר בממוצע 90 ליש"ט לשעה והסכום יכול לעלות במקרים מסוימים עד 142 ליש"ט לכל היותר. ממלא מקום רופא-שיניים משתכר בממוצע 111 ליש"ט לשעה והעמלה המשולמת לסוכנות כוח האדם שגייסה אותו מגיעה ל-25 ליש"ט לשעה – תוספת שכר שבית החולים נושא בה. אפילו רופאים עם ניסיון של לא יותר משנתיים מאז שעזבו את בית הספר לרפואה משתכרים 100 ליש"ט בבית חולים ליולדות.

שכר הבסיס של רופא-יועץ במערכת ה-NHS הוא 89 אלף ליש"ט, ועם מענקים הסכום הכולל יגיע ל-111 אלף ליש"ט – זאת על-פי נתונים שסיפקה חברת שירותים פיננסיים שמסייעת ל-39 בתי חולים ברחבי בריטניה לנהל את המערכת הכספית שלהם ולשלם לסוכנויות כוח האדם.

נושאים קשורים:  חדשות,  בריטניה,  NHS,  מצוקת כוח אדם,  שכר רופאים,  מיון,  מלר"ד
תגובות
ilya
09.01.2015, 09:42

שכר במחלקה כללית גובה יותר [עד פי 2] מזה שבמיון? אז מה הפלא שרופאים מסרבים לעבוד במיון? כאשר יהיו תמריצים לא רק למחליפים אלה לרופאים מקוריים/קבועים אז אולי הם יסכימו לעבוד יותר במיון, כולל תורנויות/שעות נוספות

רופא מחיפה
09.01.2015, 13:31

להשווה שכר שעה של מומחה בארץ הוא 40-80 ש"ח לפי סוג המקצואה, נכון להיום חצי תורנות מומחה - משמרת ערב של 8 שעות שווה 2000 ש"ח או 250 ש"ח לשעה עדיין הרבה פחות לעומת אותו רופא בריטי לא מרוצה . חומר למחשבה.

ד"ר ניר צבר
10.01.2015, 08:30

חדר מיון לא מקצועי מביא לאשפוזים מיותרים.
אשפוזים מיותרים הם פרנסה טובה לבית החולים.
כך כולם מרוויחים (חוץ מהחולה)