חדשות

"הקצאת מכשירי PET-CT לפי גודל אוכלוסייה היא מיושנת ומיותרת"

כך אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, שהודיע כי משרדו מחכה להכרעת בג"ץ כדי לשנות המצב; על הפרק: מכשיר לבית החולים "זיו"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דרשה ממשרד הבריאות להציג לפניה בדחיפות תקנות חדשות למתן אישורים לבתי חולים בפריפריה להפעיל מכשירי דימות מסוג PET-CT ואחרים במכוני ההקרנות שלהם לטיפול בחולי סרטן. בדיון סוער בוועדה שנערך בשבוע שעבר נמתחה ביקורת על משרד הבריאות, שמנע עד כה מתן רישיון הפעלה למכשיר ה-PET-CT במרכז הרפואי "זיו" בצפת, על אף שבית החולים גייס מתורמים את הכספים הנדרשים למימון רכישת המכשיר והפעלתו.

במהל הדיון אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור ארנון אפק: "קידום הפריפריה הוא בליבת (פעילויות) המשרד. המרכז הרפואי 'זיו' הינו הבא בתור לקבל את המכשיר. אלא שהתקנות המורות על הקצאת מכשירים לפי גודל אוכלוסייה הן ארכאיות ומיותרות. אנחנו ממתינים להחלטת בג"צ בעתירה שלא מאפשרת לנו לאשר מכשירים לבתי החולים".

סגן שר הבריאות לשעבר ח"כ יעקב ליצמן אמר בדיון כי "זה אבסורד. התקנות קובעות כי שיעור המכשירים יהיה 1 ל-880,000 תושבים והן ארכאיות. יש לבטל את הקריטריון הזה".

מהפרטים המלאים שנמסרו בדיון עולה, כי עוד בשנת 2011 המליצה ועדה שמינה משרד הבריאות להכין תוכנית לשדרוג בתי החולים בצפון הארץ לקראת תחילת פעילותו של בית הספר לרפואה בצפת וכן על הקמת מרכז הקרנות והפעלת מכשיר PET CT במרכז הרפואי-אוניברסיטאי זיו. לקראת השלמת בנייתו של מרכז ההקרנות, פנתה הנהלת "זיו" לקבל ממשרד הבריאות אישור רשמי לצורך יציאה למכרז לרכישת המכשיר. למרבה ההפתעה האישור המיוחד הזה לא התקבל - על אף שעלות המימון הנדרשת לרכישת המכשיר גויסה במלואה מתורמים על ידי המרכז הרפואי זיו.

בהופיעו לפני ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אמר מנהל "זיו", ד"ר אוסקר אמבון: "הצלחתי להשיג תרומות ויש לי את הכסף הנדרש למכשיר. רציתי לקבל אישור ממשרד הבריאות ונתקלתי בקיר אטום ובתירוצים מפה ועד להודעה חדשה. יש לנו מכון הקרנות, אז מה הבעיה?".

איתן לגזיאל, חולה סרטן מצפת סיפר לחברי הוועדה: "אני נאלץ לבצע בדיקות בבית החולים 'בילינסון' ונגרר לשם במהלך כל היום, באוטובוסים. איני עומד בזה. חולים כמוני מגיעים לטיפול כשהם מותשים. גם המשפחות שלהם מותשות. מי מעלה על דעתו לשלוח חולה מתל-אביב להקרנות בצפון? אבל ההפך זה בסדר? מדובר בהמשך אפליית תושבי הפריפריה".

חברי הוועדה, בראשות ח"כ חיים כץ, התחייבו לקדם ולאשר לאלתר כל צעד הנדרש מן הוועדה בדרך לזירוז הצבת המכשיר במרכז הרפואי בצפת. ח"כ כץ אמר לנציגי משרד הבריאות: "אנחנו מדינה שיש לה טכנולוגיה מפוארת. "כיפת ברזל" - אבל היא לא מאפשרת לבתי החולים לרכוש את הציוד הדרוש להם. הייתכן אבסורד כזה? מדוע הפריפריה מקופחת? הורגים אנשים בשביל לחסוך כמה גרושים. מטרטרים חולים בחולשתם כדי לנסוע מהצפון, במשך שעות לחיפה או לתל אביב כי שם יש מכשירים לבדיקה כל כך חשובה. איך אתה חיים בשלום עם מצב כזה?"

ח"כ כץ הודיע, כי פרוטוקול הדיון יועבר לבג"ץ ושם "נשאל אם העתירה המתנהלת שם עתה אכן מונעת אישור מכשירים לבתי החולים".

כיום מכשיר ה-PET CT היחיד המשרת את תושבי צפון הארץ (1.35 מיליון נפש) מופעל בבית החולים רמב"ם בחיפה. התור לבדיקות במכשיר הזה מגיע לכדי חודש. המערכת מופעלת ב-2 משמרות ומבצעת כ-35 בדיקות ביום. בתי חולים במרכז הארץ התור לבדיקה עומד על 3-2 ימים בלבד.

נושאים קשורים:  חדשות,  ד"ר אוסקר אמבון,  פרופ' ארנון אפק,  הרווחה והבריאות של הכנסת,  ועדת העבודה,  ח"כ חיים כץ,  המרכז הרפואי "זיו",  משרד הבריאות,  מכשיר PET-CT
תגובות
הדרי
28.07.2014, 23:39

קיימים בארץ גופים ובעלי תפקיד שאצלם שמירת פער בין מרכז ופריפריה היא אידיאולוגיה שמוטמעת בכל החלטה שלהם.

ד"ר גולן
29.07.2014, 10:11

גם אם יהיה מכשיר בצפת, עדיין קופ"ח תפנה את החולים למרכזים שלה, בכדי לחסוך כסף על גב החולים.
הרגולטור, קרי משאד הבריאות, צריך לדאוג שהחולים יקבלו את השירותים המגיעים להם סמוך לביתם, וגם שתהיה הזכות למבוטח לבחור לאיזה בית חולים הוא בוחר לפנות.

אסתר שובל
20.11.2014, 10:00

על פי ידיעתי, מטופל עם מחלה אונקולוגית יכול לבחור מקום הטיפול!
קל וחומר ,במקום קרוב שיש לו האצמצעים הנדרשים!