הנחיות טיפול

היעדר תועלת ממתן אדרנלין בדום לב שמתרחש מחוץ לבית חולים

סקירה לא מצאה הבדלים בהישרדות ובתוצאות הנוירולוגיות בחולים עם דום לב שטופלו או לא טופלו באדרנלין

22.04.2014, 10:10

לפי ההנחיות המתקדמות להחייאה לבבית (ACLS) יש לתת אדרנלין במינון 1 מ"ג בכל 3-5 דקות במהלך החייאה בדום לבבי. יחד עם זאת, אין מסקנות חד משמעיות לגבי התועלת של טיפול זה.

על מנת לבחון את התוצאות לאחר החייאה בדום לב מחוץ לבית חולים (OHCA), ביצעו חוקרים סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים רנדומליים מבוקרים שהשוו בין מתן אדרנלין במינון רגיל (SDA), מתן אדרנלין במינון גבוה (מעל 1 מ"ג למנה; HDA) או וזופרסין (לבד או בשילוב תרופות אחרות) מול פלסבו.

בסקירה נכללו 14 מחקרים מתשע מדינות (סה"כ 12,250 חולים). מחקר אחד (534 חולים) השווה SDA לפלסבו, 6 מחקרים (6,174 חולים) השוו SDA ל-HDAי, 6 מחקרים (5,202 חולים) השוו SDA למתן וזופרסין/אדרנלין בשילוב, ומחקר אחד (336 חולים) השווה SDA לווזופרסין בלבד.

שיעורי ההישרדות עד להגעה לבית חולים וחזרה של סירקולציה ספונטנית היו גבוהים יותר ב-HDA לעומת SDA וב-SDA לעומת פלסבו. לא היו הבדלים משמעותיים בין SDA לווזופרסין לבד או בשילוב עם אדרנלין. לא היו הבדלים משמעותיים בהישרדות עד לשחרור ובתוצאות הנוירולוגיות בין אף אחת מקבוצות הטיפול.

|החוקרים מסכמים, שלא נמצא הבדל משמעותי בהישרדות ארוכת הטווח (עד לשחרור) ובתוצאות הנוירולוגיות בין אם היה שימוש באדרנלין או לא במהלך החייאה של חולים עם דום לב מחוץ לבית חולים. נמצאו הבדלים בהישרדות קצרת הטווח, ובחזרה לסירקולציה ספונטנית.

לקריאה נוספת בנושא זה לחצו כאן

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Lin S, Callaway CW, Shah PS, et al. Adrenaline for out-of-hospital cardiac arrest resuscitation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Resuscitation. Published online: 15th March 2014.

נושאים קשורים:  הנחיות טיפול,  החיאה,  דום דב,  אפינפרין,  וזופרסין,  מחקרים
תגובות