ד"ר רוני שובל

doctors-project_2
shovalד"ר רוני שובל - מומחה ברפואה פנימית, מתמחה בהמטולוגיה
בן 35, נשוי + 2, תושב תל אביב
המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר 

הסיבה שבזכותה נבחר על ידי המרכז הרפואי: ד"ר שובל הוא רופא מעולה, צנוע ונעים הליכות, חרוץ ואהוד על ידי כל חוליו והקולגות שלו. ד"ר שובל הוא עילוי של ממש עם יכולות מדהימות המתבטאות בקבלת מענקי מחקר וקבלה לתכנית תלפיות היוקרתית.

מסלול הלימודים עד כה: לימודי רפואה בטכניון. סטאז' והתמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא. בוגר התכנית לגנומיקה וחישוביות ביו-רפואית באוניברסיטת בר אילן (2012). כעת משלים לימודים לדוקטורט (PhD) בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר אילן.

מחקר והישגים: פרסם מאמרים במספר עיתונים מובילים. עיקר עבודתו נוגע לפיתוח מודלים מבוססי למידת מכונה, תחום מעולם הבינה המלאכותית, לצורך ניבוי תוצאות בהשתלות מח עצם והתאמת הטיפול החולה. לדוגמה, בעבודה על כ-30,000 חולים לוקמיה חריפה, פיתח מודל מבוסס על עצי החלטה הנותן את ההסתברות לתמותה 100 יום לאחר השתלה וכשנתיים לאחר מכן. במאמר אחר, ניתח באופן מתמטי מהם הגורמים המגבילים את היכולת לחזות תוצאות השתלה. בכינוס האחרון של הארגון האמריקאי להמטולוגיה (ASH) הציג מודל לחיזוי השרידות של חולי לוקמיה שעברו השתלת תאי גזע מדם טבורי. בשנים האחרונות זכה במענקי מחקר מטעם האגודה למלחמה בסרטן, קרן שלוי לתמיכה במחקר ברפואה פנימית ובמענק ממרכז ורדה ובועז דותן לחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב. כמו כן, זכה במספר פרסים מטעם החברה האירופאית להשתלות מח עצם, האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, האיגוד ההמטולוגי האירופאי והאיגוד ההמטולוגי האמריקאי. בנוסף, חבר בתכנית תלפיות-שיבא (מחזור 2013 ע"ש פנחס בורנשטיין).

מנטור או מודל לחיקוי? "מעבר להורי, יש לי מספר מנטורים המשקפים היבטים שונים בחיי המקצועיים. פרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי בשיבא, פרופ' אבי לבנה, מנהלה הקודם של פנימית ו' בשיבא ופרופ' שי יזראעלי, מנהל היחידה לגנומיקה יישומית וחקר לוקמיה וסרטן בבית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים".

מדוע בחרת בתחום הרפואי הזה? "בהיותי סטודנט לרפואה הייתי שותף למחקר שהדגים כיצד בחולים עם לוקמיה מיאלודית חריפה ניתן למצוא אוכלוסיות שונות של תאים ממאירים בתוך אותו גידול. תופעה זאת עוררה את סקרנותי ופתחה לי את השער להמטולוגיה. עם הכניסה לקליניקה נוכחתי לדעת כי ההמטולוגיה היא מקצוע מרתק מבחינה קלינית ומחקרית עם אתגרים ושאלות רבות פתוחות. בנוסף, מצא חן בעיני הקשר האישי והממושך בין ההמטולוג למטופליו".

רגע בלתי נשכח בחיים המקצועיים? "זכיתי בפרס על עבודה מדעית מצטיינת לשנת 2015 מטעם האיגוד האירופאי להשתלות מח עצם ומתוקף כך מתן ההרצאה הפותחת של הכינוס השנתי של הארגון".

תכניות לעתיד? "אני מקווה לתרום במספר תחומים. הראשון הוא שיפור תוצאות של השתלות מח עצם באמצעות כלים חישוביים המוצאים את ההתאמה המיטבית בין אופן ביצוע ההשתלה לבין מאפייני המטופל, המחלה והתורם. בנוסף, ברצוני לחקור את תפקיד המיקרוביום בהשתלות מח עצם. יש כיום עדויות חזקות הקושרות בין סיבוכי ההשתלה (לדוגמה, זיהומים ותגובת השתל כנגד המאכסן) לבין אוכלוסיות החיידקים בגוף המטופלים בעת ההשתלה. מאחר שניתן להשפיע על אוכלוסיות אלו באמצעים שונים (לדוגמה, אנטיביוטיקה, פרוביוטיקה ואחרים) מדובר בכיוון מחקרי מבטיח שעשוי לסייע בהורדה של רעילות ההשתלה".