תזונה

שמירה על אורח חיים בריא מפחיתה משמעותית את הסיכון למוות לבבי פתאומי

הימנעות מעישון, פעילות גופנית, משקל תקין ותזונה ים-תיכונית היו קשורים קשר משמעותי ובלתי-תלוי בסיכון נמוך יותר ל-SCD

02.08.2011, 13:01

במחקר קוהורט פרוספקטיבי בחנו חוקרים מבית-הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד את המידה שבה היצמדות לאורח-חיים בריא עשויה להפחית את הסיכון למוות לבבי פתאומי. נכללו במחקר 81,722 נשים מארצות-הברית שהשתתפו ב-Nurse Health Study בשנים 1984-2010.

אורח-החיים שלהן נבדק בשאלון אחת לשנתיים-ארבע שנים. גורמים של אורח-חיים בסיכון נמוך היו הימנעות מעישון, BMI קטן מ-25, פעילות גופנית לפחות 30 דקות ביום ותזונה ים-תיכונית (עשירה בירקות, פירות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ודגים וצריכה מתונה של אלכוהול).

במהלך המעקב, שנמשך 26 שנים, נרשמו 321 אירועים של מוות לבבי פתאומי (SCD). הגיל הממוצע של הנשים שמתו SCD היה 72 שנים. כל הגורמים של אורח-חיים בסיכון נמוך היו קשורים קשר משמעותי ובלתי-תלוי בסיכון נמוך יותר ל-SCD.

הסיכון המוחלט ל-SCD היה 22/100,000 שנות-אדם בקרב נשים עם 0 מדדים של אורח-חיים בריא, 17/100,000 שנות-אדם בקרב נשים עם מדד 1, 18/100,000 שנות-אדם בקרב נשים עם 2 מדדים, 13/100,000 שנות-אדם בקרב נשים עם 3 מדדים ו-16/100,000 שנות-אדם בקרב נשים עם 4 מדדים.

באנליזה מרובת-משתנים היה הסיכון היחסי ל-SCD בהשוואה לנשים ללא אף אחד מגורמי הסיכון הנמוך שנבחנו 0.54 (רווח בר-סמך של 95% 0.34-0.86) בקרב נשים עם גורם-סיכון נמוך אחד, 0.41 (רווח בר-סמך של 95% 0.25 – 0.65) בקרב נשים עם 2 גורמי-סיכון נמוך, 0.333 (רווח בר-סמך של 95% 0.20 – 0.54) בקרב נשים עם 3 גורמי-סיכון נמוך ו-0.08 (רווח בר-סמך של 95% 0.03 – 0.23) בקרב נשים עם 4 גורמי-סיכון נמוך.

81% מהמקרים של SCD יוחסו לעישון, לחוסר-פעילות גופנית, לעודף-משקל ולתזונה לקויה (רווח בר-סמך של 95% 52% - 93%).

ערכה: ד"ר דורית שנון

מקור:

Adherence to a Low-Risk, Healthy Lifestyle and Risk of Sudden Cardiac Death Among Women. Chiuve S.E. et al., JAMA. 2011;306(1):62-69. doi: 10.1001/jama.2011.907

נושאים קשורים:  תזונה,  דיאטה ים תיכונית,  מוות לבבי פתאומי,  אורח חיים בריא,  בריאות האישה,  מחקר קוהורט פרוספקטיבי,  מחקרים
תגובות